Еврозоната спасява Гърция с още 130 млрд. евро 21.02 | 07:23

Заемът се отпуска, за да се избегне фалит на южната ни съседка

От Андриян Георгиев

След повече от 12 часа преговори министрите на финансите на страните от еврозоната постигнаха рано тази сутрин споразумение да предоставят на Гърция заеми за още 130 млрд. евро, за да я спасят от фалит.

С този заем ЕС вече е отделил общо 386 млрд. евро, за да подпомогне икономиките на Гърция, Ирландия и Португалия, става ясно от официалното изявление на Eurogroup.

Споразумението предвижда намаляване на гръцкия публичен дълг до 120,5% от БВП до 2020 г. Това е почти максимумът, който Международният валутен фонд и страните от еврозоната искаха. В момента гръцкият публичен дълг е на ниво 160% от БВП.

Освен това частните кредитори на Гърция опрощават 53,5% от доходността (лихвата) по гръцкия дълг, който държат под формата на облигации. 

Европа обаче няма да се задоволи само с приетите реформи - ЕК и Европейският съвет ще засилят мониторинга по отношение на изпълнението на обещаното от Атина. Създава се специална сметка, която ще бъде контролирана от Брюксел и от която ще се отпускат средствата за реформите в Гърция. Освен това Атина вече счита за "абсолютен приоритет" изплащането на задълженията си.

Лукас Пападимос, министър-председателят на Гърция, определи като "историческо” постигнатото споразумение за спасяване на страната. Гръцкият премиер посочи, че трябва незабавно да се пристъпи към реализирането на програмата, която предвижда по-нататъшното кредитиране на страната и овладяването на дълговете ѝ.

Веднага след новината еврото се покачи до стойност от 1,3293 спрямо долара.

Водещи