Еврозоната ще получи финансова инжекция от 1,1 трилиона евро от ЕЦБ 22.01 | 17:35

От финансовата институция започват изкупуването на държавни облигации през март

От iNews.bg

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще стимулира отслабналата икономика на еврозоната с финансова инжекция от 1,1 трилиона евро. Това потвърди президентът на институцията Марио Драги по време на пресконференция след заседание на ЕЦБ, съобщава "БиБиСи".

От финансовата институция обявиха, че от началото на март 2015 г. ще започнат изкупуването на държавни облигации на стойност 60 млрд. евро всеки месец до края на септември 2016 г., като има възможност срокът на тази мярка да бъде удължен. Стъпката представлява т.нар. количествени улеснения.

Заедно с това от ЕЦБ обявиха, че ще запазят основния лихвен процент на досегашното му ниско равнище от 0,05%. То беше въведено през септември 2014 г.

Марио Драги коментира, че програмата за количествени улеснения ще продължи да работи, докато не се постигне "видима трайна корекция по отношение на инфлацията в еврозоната". Целта на ЕЦБ е да задържи индикатора около 2%.

За декември 2014 г. обаче за страните от зоната беше отчетена дефлация. Именно това беше причината европейската институция да предприеме спешни мерки, които да доведат до стабилизирането на икономиката в тези държави.

"Рисковете, свързани със закупуваните облигации, емитирани от финансови институции на ЕС, ще бъдат споделени, но покупките на конкретни държавни облигации няма да бъде предмет на евентуални споделени загуби", заяви Марио Драги.

"Еврозоната не е бездънна каса с евро, така че няма кой да обезщети националните централни банки срещу каквито и загуби от предстоящите покупки на дългови книжа в рамките на отделните държави", допълни още шефът на ЕЦБ.

Целта на ЕЦБ с въвеждането на количествените улеснения  е да намали дълговете на страните от еврозоната. От европейската институция ще се опитат да стимулират кредитирането в държавите от зоната. Така ограничаването на задлъжнялостта ще окуражи банките да отпускат заеми, а бизнесът и потребителите в еврозоната да влагат повече пари.

Преди време стана ясно, че еврозоната е била ударена от дефлация през последния месец на 2014 г., след като цените се понижиха с 0,2% в сравнение с декември месец на предходната година.

За първи път след кризата от 2009 г. държавите в зоната регистрират отрицателна инфлация. Тогава експерти коментираха, че това ще принуди ЕЦБ да предприеме мерки, които да стимулират тяхната икономика.

Дефлацията е основен проблем на еврозоната. Причината е, че тя говори за все още слабата икономика на държавите там. Заедно с това обаче тя е сериозно затруднение за страните, които имат големи дългове.

Това е така, защото независимо, че при наличието на отрицателна инфлация цените на стоките и услугите падат, но това не се отнася до вноските по дълговете с фиксирана лихва.

Водещи

Най-четени