Европа все по-малко социална, Китай все по-грижовен за работниците 03.06 | 12:46

ОНН и МОТ критикуват ЕС за все по-намаляващата социална справедливост

От iNews.bg

Когато чуем Китай, в Европа си представяме безброй много работници, трудещи се в лоши условия за малко пари. Оказва се обаче, че гордеещият се със защитата на човешките права Стар континент започва да отстъпва на Китай по социална справедливост. 

Евроблокът все по-малко се грижи за гражданите си, докато източната страна набира все повече точки в тази посока, предупреждават от ООН и Международната организация на труда (МОТ). 

"Социалната сигурност е човешко право. Доскорошният пионер Европа обаче оряза голям процент от благата за хората, докато Китай бележи развитие", заявяват от Обединените нации в доклада си за социалната защита по света, цитиран от Welt.  

От МОТ също критикуват общността. Оттам отбелязват, че все повече европейци стават жертва на орязаните публични разходи, комбинирани с намаляването на доходите и увеличаващата се безработица и високите данъци. Това излагало все повече граждани на ЕС на бедност и социално изключване. 

В текста се подчертава, че развитието на социалната сигурност като основно човешко право е все още само една мечта в световен мащаб. Според доклада редуцирането на социалните плащания в Европейския съюз е засегнало 123 млн. европейци, което е 24 на сто от населението на общността. Голяма част от тях са деца и възрастни хора, както и такива с увреждания. От организацията на труда подчертават, че съкращаването на разходите за най-уязвимите групи в редица държави са обявени за противоконституционни. 

От МОТ коментират, че цената за справянето с глобалната финансова криза е платена основно от обикновените трудещи се хора, които е трябвало да се борят с по-малкото работни места и по-ниските възнаграждения. 

Според експертите на организацията това е довело до подкопаване на европейския социален модел, както и до забавяне на икономическото възстановяване на Европа. 

Същевременно Китай постига успехи в тази сфера, като държавата е успяла да покрие почти цялото си население с пенсионната си система, както и да увеличи заплатите за трудещите се. Сред отличниците е и Бразилия, която в отговор на кризата е разширила социалната подкрепа за гражданите и е повишила средната работна заплата. 

Водещи

Най-четени