Европа губи търпение спрямо Гърция 08.02 | 10:17

Партиите в Гърция още не могат да се договорят за условията по заема от ЕС и МВФ

От Ивайло Ачев

Преговорите между различните политически фракции в Гърция относно условията за получаване на втория помощен пакет за страната на стойност 130 млрд. евро продължават и днес (8 февруари), предаде Reuters.

По принцип вчера (7 февруари) трябваше да има договорка относно условията, които Брюксел и МВФ поставят, но така и не беше проведена среща. Според неназован представител на една от политическите партии в Гърция срещата се е забавила и реално е пропаднала, тъй като е бил изгубен важен документ – вариантът на ЕС и МВФ относно условията по заема, които така или иначе се струват твърде сурови на основните гръцки партии – ПАСОК, "Нова демокрация" и ЛАОС. Колебанието е явно, тъй като приемането на условията ще означава рязко сваляне на жизнения стандарт на много гърци.

Бавенето на вътрешния компромис в Гърция сериозно ядосва останалите страни-членки на еврозоната, като вече се чуха мнения, че валутният съюз на ЕС може да съществува и без южните ни съседи. Най-прям в това отношение беше холандският премиер Марк Рюте, който каза, че в момента еврозоната може да се справи и без участието на Гърция, тъй като другите ѝ членове имат достатъчно силни икономики.

Германският канцлер Ангела Меркел, чиято страна реално осигурява най-голям дял от помощта на Гърция, изрази недоумение какво се опитва да постигне Атина с тези забавяния. Тя все пак опита да успокои обстановката, като заяви, че излизането на Гърция от еврозоната "би имало неподозирани последствия".

Междувременно профсъюзите в Гърция организираха всеобщ протест вчера, като демонстрантите скандираха най-вече срещу Германия и дори изгориха германското знаме и нацистки флаг в центъра на Атина. "Не на средновековните условия", скандираха протестиращите.

От Брюксел считат, че споразумението за заема трябва да се оформи преди 15 февруари, тъй като ще трябва време да се изпълнят сложните процедури по суаповете, с които ще се подсигури опрощаване на част от дълговете на Гърция към частните ѝ кредитори.

Най-четени