Европа и САЩ бягат от строгата регулация на банковия сектор 20.08 | 17:00

Над една година 27-те държави, които членуват в Базелския комитет за надзор на световната банкова система, изготвяха режима „Базел III”

От Ивайло Ачев

Новите глобални капиталови стандарти на финансовата регулаторна банка "Базел III”, които трябваше да направят световната банкова система по-стабилна и да отстранят недъзите ѝ, демонстрирани по време на кризата от 2008 година, ерозират заради сегашните трудности пред американската и европейските икономики.

Над една година 27-те държави, които членуват в Базелския комитет за надзор на световната банкова система, изготвяха режима "Базел III”, припомня агенция "Блумбърг".

През декември 2010 година те постигнаха съгласие, че банките в цял свят трябва да увеличат основния си капитал и да намалят зависимостта си по различни заеми, които дават и вземат. Сега обаче, когато европейските държави започнаха да транспонират насоките на "Базел III” в своите законодателства, нещата се променят – европейските законодателни власти ревизират дефиницията за капитал, тъй като разбират, че банките в Европа не могат да изпълнят на 100% "Базел III”. От своя стана в САЩ не могат да съвместят закона "Дод-Франк" и "Базел III”.

Финансовата рамка "Базел III” не е юридически обвързваща – всяка страна, която се е съгласила да приеме насоките ѝ, трябва сама да напише законите, които ще отразяват характера на рамката.

През миналия месец Европейската комисия предаде своите предложения по "Базел III” на Европейския парламент. Мнозинството от страните-членки на ЕС (тези, които имат участие в Базелския комитет), ще трябва да ги транспонират в своето законодателство.

Предложенията на ЕК имат следния вид – в препоръките е пропуснато да се упомене какво точно е съотношение, което трябва да накара банките да вдигнат капиталовата си наличност; отложено е решението за създаване на твърдо правило, което да поставя горна граница за ограничаване на отпускането на заеми; ревизирани са дефинициите за това какво представлява капитал; даден е по-голям срок от договорения в "Базел III” за окончателно транспониране на новите правила в законодателството на съответните европейски държави.

В САЩ законодателната каша е още по-голяма – там приетият през 2010 година закон "Дод-Франк" забранява използването на кредитни рейтинги по отношение нормите за регулирания на банковия сектор. А според "Базел III” точно кредитните рейтинги в банковия сектор трябва да посочат какъв е рискът дадена банка да последва съдбата на Lehman Brothers.

Според изчисленията на ЕК, европейските банки ще трябва да увеличат с 600 млрд. долара своите капиталови резерви, за да изпълнят оригиналните изисквания на "Базел III”. Това обаче означава, че банките няма да могат да дават заеми точно в момент, когато икономическата активност на Стария континент замира и има нужда от свежи капитали за раздвижване на ситуацията.

През тази година индексите Bloomberg Europe 500 Banks and Financial Services и KBW Bank Index, които отразяват състоянието на банковите системи в Европа и САЩ, загубиха 30% от стойността си. Това означава, че европейските и американските банки са се лишили от над 700 млрд. долара пазарна стойност.

Водещи

Най-четени