Европа изплати 860 млн. евро на фонд "Земеделие" 13.06 | 15:09

Всички средства за 2013 г., отпуснати на селскостопанските производители, са възстановени

От Мина Стойчева

Всички средства до края на 2013 г., които Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) е изплатил на българските производители по Програмата за развитие на селските райони, са възстановени от Европейската комисия. Общата сума на плащанията възлиза на повече от 860 млн. евро, като те са били отпуснати от фонда в рамките на месеците октомври, ноември и декември от изминалата година. В това число влизат и парите от директните плащания и селскостопанските пазарни механизми.

До момента всички възстановени субсидии по Програмата за развитие на селските райони са близо 300 млн. евро. От държавния фонд са изплатили още почти 3 млн. евро по програмата, но те няма да бъдат покрити с европейско финансиране, тъй като има установени нередности при провеждането на обществените поръчки, свързани с тях.

До края на месеца се очаква изплащането на сумите, отпуснати по програмата в рамките на януари - март 2014 г., съобщи агенция "Фокус". Финансирането по нея идва от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Директните плащания пък са по линия на Европейския фонд за гарантиране на земеделието.

Водещи

Най-четени