Европа ни дава 3,3 млрд. лева за подкрепа на банките 30.06 | 08:54

Целта е да се отговори на спекулативните атаки, случили се през миналата седмица

От Мария Стоянова

3,3, млрд. лева ще бъдат предоставени на България за подкрепа на банковата система. Средствата са част от схемата за предоставяне на ликвидност на българските банки, одобрена от Европейската комисия (ЕК).

От институцията обясняват, че механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата небанкови обстоятелства.

Целта е да се отговори на спекулативните атаки, случили се през миналата седмица. ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на Европейския съюз (ЕС).

На 29 юни българските власти поискаха одобрение за схемата, която ще предостави кредитна линия на българския банков сектор на стойност 3,3 млрд. лева и представлява форма на държавна помощ.

Хоакин Алмуния, член на Европейската комисия, отговарящ за конкуренцията, приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система.

Припомняме, че на 20 юни след "безпрецедентна кампания" срещу Корпоративна търговска банка (КТБ) АД се наложи тя да бъде поставена под специален надзор от Българската народна банка (БНБ).

На 27 юни от Първа инвестиционна банка потвърдиха, че също са обект на "безпрецедентно криминално организирана атака от слухове и злонамерени публични изказвания". В резултат на това бяха изплатени общо над 800 млн. лева. Вече има арестувани общо петима души за разпространяване на злонамерени слухове срещу банката.

Водещи

Най-четени