Европа ни дава до 50% от парите за газови енергийни проекти 07.12 | 14:24

Това ще даде сериозен тласък на „Булгартрансгаз“ у нас и в региона

От Кристиан Костурков

България ще може да разчита на европейско финансиране за много от своите инфраструктурни проекти в сферата на енергетиката. Предвид факта, че много от газовите ни интерконектори със съседните държави, разширяването на хранилището "Чирен", изграждането на нови междусистемни електропроводи с балканските държави, а също и вътре в страната бяха определени на 18 ноември като приоритетни за ЕС, България ще може да получи от Европа до 50% от необходимите за реализацията им средства. Това стана ясно от думите на Евгения Харитонова, член на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по време на конференцията "Година на реформи в енергетиката. Каква е посоката?".

Тя обаче уточни, че това не означава, че за всеки един проект ще можем да разчитаме половината инвестиция да бъде поета от Европа. Просто правилата предвиждат до 50% финансиране, а каква точно част ще може да се поеме зависи от всеки отделен проект.

Според Харитонова газовите проекти и евентуалното финансиране на част от тях от Европа ще помогнат на страната ни да се реализира много добре по отношение на транзита на синьо гориво на Балканите. "Благодарение на тези проекти "Булгартрансгаз" ще се ситуира много добре в страната, а и извън нея", каза тя.   

Водещи

Най-четени