Европа отпуска 2 млрд. на българските фермери 13.06 | 18:22

Новата програма за развитие на селските райони ще бъде представена в Брюксел на 1 юли

От Мина Стойчева

Средствата по новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) за програмния период 2014 – 2020 г., възлизат на 2 млрд. 338 млн. евро. Това каза министърът на земеделието и храните Димитър Греков на публичното обсъждане на програмата за периода 2014-2020г. Тя ще бъде разгледана от Народното събрание следващата седмица и ще бъде представена в Брюксел на 1 юли.

Основен приоритет в ПРСР са стимулирането на изоставащите сектори като животновъдство, зеленчукопроизводство и овощарство. Наред с това важна цел е подпомагането на малките стопанства и предприятия. Друга задача, заложена в програмата, е изграждането на високотехнологични съоръжения за по-голяма ефективност на поливните системи.

Голяма част от бюджета, в размер на 45 на сто, ще бъде насочена към засилване ефективността на управление и използване на природните ресурси. 20% от парите пък ще бъдат отделени за повишаване на конкурентоспособността и развитието на селското стопанство и хранителната промишленост.

В интервю за Econ.bg, зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, коментира, че има много успешно усвояване на средствата от Програмата за развитие на селските райони за миналия програмен период. Той коментира, че голяма част от финансирането е била насочена към зърнопроизводителите. 

Цялото интервю можете да прочетете тук. 

Водещи

Най-четени