Европа отпуска помощ на нашите млекопроизводители 26.08 | 17:29

Българското мляко се продава на загуба заради дъмпинг от чужбина, призна еврокомисарят по земеделието

От Кристиан Костурков

Българските млекопроизводители ще получат финансови компенсации от Европа за загубите си. Това съобщава еврокомисарят по земеделието Фил Хоган. Все още не е ясно на какви суми ще могат да разчитат родните фермери. Това ще стане ясно най-късно до 7 септември. Тогава Европейската комисия (ЕК) ще обяви какви точно мерки ще предприеме за компенсация на българските млекопроизводители за загубите, които те търпят заради контрасанцкиите на Русия срещу ЕС, става ясно от думите на Хоган пред БНР. През следващите 10 дни ЕК ще определи по какъв начин ще помогне на млекопроизводството у нас. След това ще бъдат обявени какви точно ще са целенасочените мерки за млечния сектор в Балтийските републики и останалите нови страни членки като България.

Повод за компенсациите са загубите, които фермерите ни търпят заради констрасанкциите на Москва срещу Брюксел, става ясно от думите на Хоган. Той категорично призна, че България и Балтийските държави са най-засегнатите от сблъсъка между Русия и ЕС и в тези страни млякото се продава на по-ниска от производствената му цена.

Конкретно за България Хоган обяснява, че страната ни няма толкова голям износ на мляко и млечни продукти за Русия и съответно преките загуби на фермерите у нас не са толкова големи. Не така обаче стоят нещата с косвените. Според земеделския еврокомисар от съседните държави, които са загубили руския пазар, са насочили продукцията на млекопроизводствените си сектори към нашия, което е подбило цените на местните производители и им е донесло сериозни загуби. Хоган признава също и че цената на млякото в България е намаляла сериозно.

В тази връзка до 7 септември, когато ще се състои извънредна среща на земеделските министри на 28-те страни членки, еврокомисарят ще бъде готов с конкретно предложение за мерките, които да подпомогнат млекопроизводителите в България поне в краткосрочен план. Иначе мнението на Хоган е, че за земеделския сектор не трябва да има допълнителни държавни помощи, след като годишно фермерите в ЕС получават 56 млрд. евро субсидии и това са пари на данъкоплатците в общността.

Според данни на българското правителство за 1 година страната ни е загубила 82 млн. евро заради руските контрасанции срещу ЕС. Над половината – 44 млн. евро, се падат на млечния сектор.

Най-четени