Европа се облича с български дрехи 12.06 | 14:30

90 на сто от произведената продукция се изнася за ЕС

От Мина Стойчева

Европейците масово се обличат с български дрехи. Това стана ясно, след като Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) обяви, че има сериозно увеличение на експорта на дрехи и облекла за Европейския съюз.

Нарастването за 2013 г . е в размер на 7 на сто, спрямо 2012г. Според техните данни 90 на сто от произведените у нас дрехи се изнасят за Европейския съюз.

Според хората от бранша тази положителна тенденцията се е запазила и през настоящата година. Стимул за това те виждат във възстановяването на европейските пазари след икономическата криза. Като друга причина те посочват засиления интерес към Югоизточна Европа, като потенциален регион за развитие на този бизнес, след отлива от Азия и Северна Африка. По данните на Националния статистически институт (НСИ), както и на Евростат, износът на текстил и облекло през последните две години е близо до равнището на неговия обем преди 2009 г.

Изчисленията отбелязват и нарастване на вътрешното търсене на дрехи у нас. През 2013 г. продажбите на дребно са се увеличили с 25 на сто спрямо 2010 г. и с 13 на сто спрямо 2012 г. Заедно с това е отчетено, че броят на заетите в текстилния сектор е над 100 хил. души, като това го прави вторият по големина работодател в България след държавната администрация. През 2013 г. обаче се наблюдава спад в заетостта в областта в размер на 2%.

"БАПИОТ работи за преодоляване на недостига на човешки ресурси в сектора чрезиницииране на промени в областта на трудовото право в интерес на работници и производители. Това се постига чрез облекчаване на процедурите при полагане на извънреден труд, промени в професионалното образование, които да улесняват придобиването на професионални умения с участие в производствения процес иоблекчаване на процедурите за назначаване на бежанци”, коментира Радина Банкова, председател на Управителния съвет на асоциацията.

Водещи

Най-четени