Европа се стресна и загрижи за банковия сектор 05.10 | 11:33

ЕКОФИН реши принципно да има помощ за закъсали европейски банки

От iNews.bg

Европейските финансови министри се договориха да помагат на изпаднали в затруднение европейски банки предвид разрастващата се криза и нестихващите проблеми в Гърция, предаде Reuters.

"Вече е напълно ясно, че е необходим единен подход в Европа. Капиталовите позиции на европейските банки трябва да бъдат подсилени и да се осигурят допълнителни буфери, които да гарантират оцеляването и успешното преминаване през кризата на европейския банков сектор", заяви европейският комисар по икономическите и парични въпроси Оли Рен.

Споразумението беше взето по време на последното заседание на ЕКОФИН в светлината на затрудненията на френско-белгийската банка Dexia. Тя ще бъде "раздробена" на две, като ще бъде създадена отделна банка, която да поеме токсичните гръцки активи на Dexia, които са в размер на 95 млрд. евро и който буквално блокират развитието на банката.

В последната си реч пред Европейския парламент президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, чийто мандат приключва в края на този месец, предупреди, че финансовата криза далеч не е приключила и че европейските правителства трябва да действат по-решително. Трише поясни, че не е привърженик на раздаването на финансови пакети от страна на ЕЦБ за всяка закъсала банка, макар че в момента ЕЦБ осигурява ликвидност именно по този начин.

По време на следващото заседание на ЕКОФИН през ноември всяка страна-членка на ЕС ще представи доклад за състоянието на банковия си сектор.

Водещи

Най-четени