Европейската икономика започва стремително 2011 година 13.05 | 13:02

Годишен ръст от 2.5% записва БВП на общността за първото тримесечие

От iNews.bg

Европейската икономика започва стремително първото тримесечие. Годишният ръст на брутния вътрешен продукт и на ЕС и в еврозоната е 2.5%, докато спрямо четвъртото тримесечие увеличението е от 0.8 на сто и в двата региона.

Първите статистическите данни на Евростат показват, че през предходното тримесечие годишният ръст на БВП на ЕС е бил 2.2%, а на еврозоната – 2%.

От статистическата агенция на ЕС правят сравнение с данните за БВП на основните конкуренти на общността на световната сцена. Данните за САЩ показват леко забавяне. Експанзията на икономиката е 2.3%, спрямо 2.8% в предходното тримесечие на годишна база и от 0.4%, спрямо 0.8% в периода октомври – декември 2010 година.

Първоначалните данни показаха още, че свиването на гръцката икономика продължава, макар и вече с по-бавни темпове. През първото тримесечие спадът на БВП е в рамките на 4.8%, спрямо 7.4% в предходните три месеца.

Само още една държава от общността има негативен ръст. Това е Португалия, където за първи път от три тримесечия икономиката отчете спад на БВП, макар и от 0.7 на сто.

На обратния полюс са Литва, където темпът на икономическата експанзия е 6.8 на сто, Финландия (5.2%) и Германия (4.8%). Статистиката на Евростат сочи, че БВП на България се увеличава с темпове равни на средните в общността - 2.5% на годишна база.

Пролетните прогнози на ЕК за развитието на икономиката

От Европейската комисия публикуваха днес и редовния си пролетен доклад с прогнозите за развитието на европейската икономика през тази година.

Очакванията, че ръстът на БВП за ЕС през 2011 година ще бъде 1.75%, се запазват. Прогнозите за 2012 година са, че ръстът ще доближава 2%. Обнадеждаващи са данните за стабилизирането на световната икономика, което води и до по-добра ситуация в Европа като цяло.

Това, което притеснява Комисията, обаче е бързо растящата инфлация, резултат от скъпите суровини. Очакванията са през тази година инфлацията в ЕС да бъде около 3%, а в еврозоната - към 2.5 на сто. през 2012 година обаче цените ще се успокоят и индексът ще бъде в рамките на 2% за ЕС и 1.75 на сто за еврозоната.

Прогнозите на ЕК са и за стабилизация и леко подобрение на пазара на труда през тази година.

Водещи

Най-четени