Европейската комисия ни иска в Шенген 03.06 | 16:49

Още през 2011 г. Съветът на ЕС е отчел готовността на двете страни за зоната

От Елица Елефтерова

Европейската комисия продължава да подкрепя напълно България и Румъния за приемането им в Шенгенското пространство и отбелязва, че двете държави са напълно готови да се присъединят към зоната. Това се посочва в доклад за свободното движение в ЕС, представен днес.

ЕК подкрепя напълно усилията на председателството на Съвета на ЕС за приемането на двете държави. Комисията отбелязва, че още през 2011 г. Съветът е отчел готовността на България и Румъния, информира Econ.bg

Холандия, която беше най-върлият противник на влизането ни в Шенген, смекчи позицията си през февруари. Очаква се през декември страната да реши дали ни пуска в Шенген.

На среща на европейските министри на правосъдието през март стана ясно, че само десет държави са заявили подкрепата си за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

Докладът отчита, че за последната половин година контрол по вътрешните граници е бил въведен веднъж - от Норвегия, по повод церемонията за връчване на Нобеловата награда за мир в Осло.

От октомври до декември 2012 г. са регистрирани приблизително 13 600 незаконни преминавания на границите, което е с 52% по-малко в сравнение с четвъртото тримесечие на 2011 г.

През лятото на миналата година (юли-септември) повече от половината от всички незаконни преминавания са били от Гърция. Но положението се е променило през август 2012 г., когато страната е пренасочила около 1800 гранични служители към сухопътната си граница с Турция.


Водещи

Най-четени