Европейската криза застрашава британската икономика 01.08 | 14:10

Икономиката на Великобритания ще се свие с 5,2% догодина, ако еврото се срине, според експерти

От Ралица Стоянова

Икономиката на Великобритания ще се свие с 5,2% през следващата година, ако еврото се срине, сочат прогнозите на консултантите от Fathom Consulting, цитирани от Daily Telegraph.

Прогнозите на Fathom са за свиване на националната икономика с 0,3% през тази година и връщане на нивото на растеж от 1,4%, пише Econ.bg.

Консултантите предупреждават, че ако кризата в еврозоната се задълбочи, това може да принуди правителството на Великобритания да национализира банки.

През 2009 г., най-лошата година за периода на икономическата криза, британската икономика се сви с 4%.

Предупреждението на консултантската компания идва заради решението на рейтинговата агенция Moody's да понижи прогнозата си за икономическия растеж на Обединеното кралство на 0,4% за 2012 г. и 1,8% - за 2013 г.

Икономиката на островната държава се е свила много повече от очакваното през второто тримесечие на 2012 г. - с 0,7% спрямо първите три месеца от годината, което е най-резкият спад от пика на рецесията през 2009 г.

Вчера (31 юли 2012 г.) ръководителят на организационното бюро на Великобритания Кристоф Андре предупреди, че кризата в еврозоната ще се отрази съществено на страната през следващите няколко месеца. Според него БВП със сигурност ще отчете спад през 2012 г.

Едно повторното забавяне на растежа обаче ще навреди на икономическото възстановяване на Великобритания на фона на надвисналата опасност заради задлъжнялостта на страната.

Водещи

Най-четени