Европейски "План Маршал" за шест държави 01.08 | 16:46

ЕК предложи облекчен достъп до европейски фондове за Португалия, Гърция, Ирландия, Румъния, Латвия и Унгария

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) предприе мерки за облекчения, които ще помогнат на най-закъсалите икономики в общността.

В изпълнение на това Комисията ще отпусне 2.88 млрд. евро и с тяхна помощ ще намали размера на националното съфинансирането на проектите, привличащи финансиране от европейските фондове, от Гърция, Ирландия, Португалия, Румъния, Латвия и Унгария.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Борозу определи тези мерки като "изключителни мерки при изключителни обстоятелства". Намаляването на размера на националното съфинансиране може да се окаже своеобразен План Маршал за тези държави, допълни още Барозу.

Идеята на Комисията не е да увеличи размера на фондовете за тези европейски държави, а просто ще доведе до по-ранно връщане на вложените от националните правителства средства за изпълнение на проектите, получаващи пари от кохезионните фондове, както и от фондовете за развитие, селско стопанство и рибарство.

Предложението на ЕК обаче е временна мярка – тя ще действа докато работят програмите за стабилизиране, които са започнали тези държави.

Комисията уточни още, че изборът е паднал на трите държави извън еврозоната, които получиха помощ за излизане от кризата от фондовете на ЕС - Унгария, Латвия и Румъния. Другите три са членове на валутния съюз на общността и получиха заеми за стабилизиране от фондовете на еврозоната.

 

Водещи

Най-четени