Европейският съвет изглади несъгласията за единния патент на ЕС 28.06 | 19:26

Компромисът беше приет на базата на предложение на Унгария

От Ивайло Ачев

Съветът на европейските министри по конкурентоспособност постигна съгласие относно въвеждането на единен европейски патент, съобщава унгарското председателство на ЕС.

Компромисът беше приет на базата на предложение на Унгария и е по две от проектонормите, които задължително трябва да влязат в сила, за да има сътрудничество между страните-членки.

На извънредната среща на Съвета на министерско ниво бяха одобрени и двата стълба на предложението за единен патент на ЕС – засилено сътрудничество между страните-членки при уеднаквяване на стандарти и норми; установяване на отговарящ на нуждите езиков режим при издаване на патент.

Според унгарския министър без портфейл Золтан Шефалвай иновациите в ЕС плащат т.нар. иновативен данък. Той представлява увеличение на разходите по пускане в реално действие на една иновация, което включва фрагментираната патентна система в ЕС.

През март тази година беше направена и първата стъпка по отношение сътрудничеството в областта на патентните в ЕС – 25 от 27 страни-членки на Съюза се включиха в свободна система за сътрудничество.

Политическото споразумение по отношение на единния европейски патент позволява на Европейския съвет да започне преговори с Европейския парламент и с ЕК за изготвяне на окончателна норма за въвеждане на единен европейски патент.

Водещи

Най-четени