Европейският съд потвърди наказание за Visa 14.04 | 14:45

Картовият оператор е ограничавал клиенти на банка Morgan Stanley

От iNews.bg

Картовият оператор Visa е нарушил правилата на ЕС със своите рестриктивни практики, реши Европейския съд. Става въпрос за делото, което компанията водеше срещу наказание, наложено от Европейската комисия, заради това, че клиентите на Morgan Stanley Bank във Великобритания не участваха в системата за плащане на Visa в продължение на шест години и половина.

От Visa не даваха никакво обективно обяснение на тази практика. По оценката на Брюксел обаче тя противоречи на правилата в общността и компанията беше наказана с глоба в размер на 10.2 млн. евро.

Клиентите на банка Morgan Stanley не можеха да ползват услугите на Visa в периода 2000 – 2006 година. От банката се обърнаха към Европейската комисия за съдействие. В резултат на това през септември 2006 година Visa и Morgan Stanley се разбраха и от банката изтеглиха своето оплакване. Комисията обаче не се отказа да проучва въпроса и година по-късно излезе със съобщение за наказание на Visa.

От компанията заведоха дело срещу това решение в Европейския съд на 19 октомври 2007 година. На днешното си заседание съдиите потвърдиха правилността на решението на ЕК.

Водещи

Най-четени