Европейският съюз излезе от рецесия 04.09 | 16:33

Икономиката на България бележи ръст на годишна база

От Десислава Маданска

Европейският съюз излезе от рецесия, продължила рекордните 6 тримесечия. От данните на "Евростат" става ясно, че икономиката на 27-те страни членки е нараснала с 0,4% през второто тримесечие на годината спрямо предходното. За периода януари-март в сравнение с последните три месеца на миналата година, свиването на Брутния вътрешен продукт (БВП) е било с 0,3%.

През второто тримесечие на годината икономиката на 17-те страни от еврозоната отчита ръст от 0,3% спрямо предходните три месеца.

От данните на европейската статистическа служба става ясно още, че през второто тримесечие на годината спрямо предходното страната с най-висок икономически растеж е Португалия – от 1,1%. Тя изпреварва Германия, Литва, Финландия и Обединеното кралство. Спад е отчетен при Кипър, Словения, Италия и Холандия.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че икономиката на България отчита ръст от 0,2% през второто тримесечие на годината спрямо същия период на 2012 г. В сравнение с първото тримесечие на 2013 г. обаче БВП на страната намалява с 0,1%.

По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт за периода април-юни 2013 г. възлиза на 19,398 млрд. лв., като на човек от населението се падат по 2666 лв.

От НСИ отчитат, че за крайно потребление през второто тримесечие на годината се изразходват 82,2% от произведения БВП, а инвестициите формират около 21%. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е отрицателно.

По предварителни данни заетите лица са 3,515 млн. души, като статистиците отчитат, че се увеличава броят на работещите в аграрния сектор.

Водещи

Най-четени