Европейският съюз ще коментира "Южен поток" 13.06 | 15:36

Лидерите на държавите-членки ще се срещнат в края на месеца в Брюксел

От Мина Стойчева

В Брюксел в края на месеца ще коментират съдбата на "Южен поток". Лидерите на всички държави-членки ще се съберат да обсъдят положението на проекта за газопровод в рамките на двудневна среща на 26 и 27 юни.

По време на обсъжданията ще се разгледа въпросът за строежа на тръбата, заедно с възможностите за ограничаване на енергийната зависимост на Европейския съюз от руските доставки на природен газ, съобщава Econ.bg.

Припомняме, че в началото на месеца Комисията изпрати писмо до българските управляващи, с което поиска работата по "Южен поток" да бъде прекратена. В него се посочваха две основни причини за предприетите действия от страна на институцията.

Като водещ мотив беше посочено, че с договарянето между България и Русия по повод проекта, са били нарушени европейските принципи на конкуренция. Заедно с това от ЕК смятат, че по този начин са се създали условия за включване в строежа предимно на български и руски фирми.

От Брюксел не приемат и избора на родната компания "Южен Поток – България" като изпълнител. Причината е, че така всички дейности, свързани с осъществяването и експлоатацията на газопровода, са съсредоточени в ръцете на тази фирма.

Водещи

Най-четени