Европейците искат да се наслаждават на ваканция без пари в брой 21.06 | 15:07

Основните причини за избора им са удобството и страхът да не бъдат обрани

От Елица Елефтерова

Европейците искат да се наслаждават на ваканция без пари в брой. Според проучване хората в Европа предпочитат да имат картите си на разположение по време на почивката, повече отколкото през останалата част на годината.

91% от тях носят картите у себе си докато са на почивка, а при 60% когато са у дома. Над половината, или 53% от анкетираните, биха искали да плащат повече с карта, когато са на почивка.

Основните причини да плащат с карта по време на ваканция са удобството (65%), страх да не бъдат откраднати парите им (41%), сигурността (38%), липса на пари в брой на разположение (37%), скоростта (34%) и по-добро проследяване на разходите (30%).

Освен това 44% от всички европейци са убедени, че плащането в брой ще се превърне в нещо от миналото, благодарение на скоростта на иновациите.

50% от европейските потребители вярват, че плащането в брой е най-евтиният начин на разплащане, но в действителност всеки човек плаща - обикновено без да го знае - за обработка, разпространяване и защита на тази валута. Например, на всеки германски гражданин това струва 150 евро на година.

Още за нагласите за плащане в блой или с карта може да прочетете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени