Евростат: След Полша България консумира най-евтиното барбекю в ЕС 24.08 | 14:11

Постепенно обаче българите са се преориентирали от свинско към пилешко месо

От iNews.bg

България е една от страните, в които се консумира най-евтиното месо в ЕС. Това показват данни от анализ на Евростат под надслов "Да си направим барбекю", за цените на пазара на месото през 2016 г. По данни на НСИ през миналата година средната консумация на месо на човек от домакинството у нас е била 32 кг на човек.

Българинът харчи средно по 56% на година за консумация на различни видове месо при среден показател за ЕС - 100%, като по-евтино барбекю се открива само в Полша - 53% от средноевропейските цени.

Най-предпочитаното за консумация месо от българина остава пилешкото - по 12 кг средно на човек годишно. Следват: свинско - 10 кг, кайма смес - 7 кг, говеждо или агнешко - по 1 кг, от други животни - 2 кг и др.

Продължава тенденцията на спад на консумацията на говеждо и агнешко, като причините са по-високите цени на този вид месо, ниската покупателна способност на българите и липсата на традиции в консумацията на такова месо, отчитат експерти.

Пак според тях родното производство на птиче месо задоволява около 60% от пазара на месо у нас и съставлява повече от половината от търсенето на месо в страната. С промишлено производство на птиче месо се занимават над 100 ферми в страната. Над 60 ферми отглеждат стопанства с по над 1000 животни за свинско месо, а големите производители на свинско с над 20 000 глави са около 5-6, показват данни на експертите.

Според тях консумацията на месо в страната през 2020 г. ще достигне около 38-40 кг на човек от населението.

През миналата година най-скъпо за месо са купували жителите на Дания, а най-евтино - в Полша, отчита Евростат.
Сред нашите съседи най-евтино е месото в Сърбия - 54% от средноевропейския показател. В Македония барбекюто е 57%, в Румъния - 59%, в Турция - 60%, а в Гърция - 90% при среден показател 100% за ЕС.

Най-четени