Евтин внос заплашва родните млекопроизводители 18.10 | 14:21

Отпадането на квотите може да създаде проблеми за около 40 000 ферми

От iNews.bg

Евтин внос ще постави пред изпитание производителите на мляко у нас. Причината за това е, че от 1 април 2015 година отпадат квотите за производство на продукта в ЕС.

Според специалисти това ще доведе до поевтиняване на млякото заради по-големите количества, които ще бъдат произведени. Най-уязвими от промените ще бъдат малките ферми, които са около 40 000. В тях се трудят приблизително 100 000 души.

Голяма тези ферми работят в сивия сектор и загубите за хазната от тях само за миналата година се изчисляват на над 200 млн. лв. Според Института за пазарна икономика обаче оставянето им да работят е вид социална политика. Експертите изтъкват, че в бъдеще за да продължи да съществува една ферма, всяка крава в нея ще трябва да дава поне 5 тона мляко годишно.

Отпадането на квотите може да доведе и до проблеми за млекопреработвателите, информира в. "Стандарт".

"С цел запазване традиционните вкусове на българските млечни продукти ние използваме българско сурово мляко и български стартерни култури и въпросът за отпадането на квотите за производство на сурово мляко поставя компанията пред тежки изпитания по отношение реализацията на нашите продукти на вътрешния пазар", коментира експертът Васил Зографов.

Най-четени