Евтин метан за колите – до 2019 г. 11.10 | 09:28

Първоначално се планираше налогът да скочи от сегашните 4 ст./кг на 25 ст./кг, колкото е минималната ставка в ЕС

От Кремена Бедерева

Акцизът върху метана, ползван от автомобили, няма да бъде увеличаван в следващите 6 години – до 31 януари 2019 г., стана ясно на заседание на бюджетната комисия в парламента. Първоначално се планираше налогът да скочи от сегашните 4 ст./кг на 25 ст./кг, колкото е минималната ставка в ЕС, припомня в. "Труд".

На 8 август т.г. обаче България поиска разрешение от ЕК да прилага намалената ставка до 31 януари 2019 г. Аргументите ни са, че природният газ е най-екологично чистото автомобилно гориво и има голям социален ефект в България, защото се ползва в обществения транспорт.

"На 8 октомври т.г. имах среща със зам.-директора на Генерална дирекция "Конкуренция” в ЕК и получих уверение от него, че исканото разрешение от България ще бъде дадено”, заяви пред депутатите зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

От 1 януари догодина обаче ще се повиши акцизът върху природния газ за стопански цели - от 10 ст. на 60 ст. за гигаджаул. От Агенция "Митници” обясниха, че няма алтернатива на повишаването, но не е ясно как точно ще се отрази на бизнеса. Газта за бита ще остане с нулева ставка.

Възможно е в закона за акцизите да се запише график за поетапното увеличение на акциза върху цигарите до 1 януари 2018 г., когато България трябва да въведе новата минимална ставка в ЕС, която ще бъде 178 лв. за 1000 къса. В момента налогът е 148 лв. за 1000 къса, което значи, че след 5 години той трябва да се покачи с 60 ст. на кутия цигари.

За въвеждането на график за поетапното покачване на акциза призоваха присъстващите на заседанието експерти от Института за пазарна икономика, тъй като при рязко вдигане на ставката скача и контрабандата. Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев заяви, че аргументите на икономистите са логични и между първо и второ четене ще бъде обсъдено въвеждането на графика.

Не е ясно обаче дали той ще включва слабо повишаване на налога още от догодина. Готви се и ограничаване на броя на местата, на които ще се продават цигари с цел по-добър контрол от Агенция "Митници", каза Цонев, но не даде подробности.

Водещи

Най-четени