Евтината ни работна ръка вече не е на мода сред чуждите компании 28.11 | 20:51

Страната ни е на последно място в сферата на иновациите в ЕС

От Христина Рафаилова

Работната  ръка у нас скоро няма да е  сред козовете на държавата за привличане на чужди компании у нас. В скоро време, ако страната ни не заложи на развитието  на иновациите, растежът на икономиката ще е все по-трудно достижим. Инвестициите у нас  може и да намалеят, тъй като източните държави разполагат с много по-евтин човешки ресурс в сравнение с България и другите страни от бившия Източен блок.

Това стана ясно от думите на Магдалена Бурна–Микош от Deloitte Полша по време на форума  Индустрия и иновации 2013", чийто медиен партньор е Econ.bg.  

Статистиката показва също така, че бизнесът в България рядко инвестира в разработки на модерни технологии. Създаването им се финансира основно в публичния сектор.  

Микош за пореден път потвърди информацията, че страната ни е на "опашката" по иновации в ЕС. От икономическото министерство обаче посочиха и положителни тенденции, отчетени у нас в тази сфера. Емилия Радева от ресорната дирекция във ведомството заяви, че България се развива най-интензивно в този сектор от всички останали държави членки в общността. 

Микош заяви, че за да инвестират фирмите у нас в иновации, те трябва да имат данъчни облекчения. 

Радева от своя страна представи стратегията на страната ни за развитието на сектора. В нея се предвижда политиките в тази област да се фокусират върху регионите и местния бизнес. Предстои да бъде създадена партньорска мрежа от служители в местната администрация, които да са в постоянен контакт с централната власт по въпросите за иновациите. 

За неуредици в прилагането на правилата за интелектуалната собственост спират страната ни да тръгне по пътя на икономика, базирана на иновациите предупредиха от Световната банка. 

Кристиан Филипов от международната институция обясни, че е в момента патентът за изобретенията на учените принадлежат според нормативната уредба на организацията, за която работят. Въпреки това "професорите" сами си регистрирали откритията. Според него това означава, че публичните финанси, които са отпуснати за разработки, след това носят приход на частни лица. 

Според представителя на Световната банка няма нищо лошо учените да патентоват продукта на своя труд. Често тези хора обаче не разбирали, че се открили нещо, което може да бъде произведено и използвано. Имало редица случаи, в които, докато учените работят по даден проект, откриват много неща, които могат да се реализират на пазара, но не разбирали за това, каза Филипов.

Той коментира, че културата на гражданите и институциите за интелектуалната собственост е много ниска. Поради тази причина от международната институция предлагат студентите в техническите специалности да имат задължително обучение в тази посока. 

Повече за иновациите четете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени