Едва 22% от работодателите ще наемат нови служители 12.06 | 20:43

Увеличение ще има в ресторантьорството и хотелиерството

От Десислава Маданска

Едва 22% от работодателите възнамеряват да наемат служители през периода юни-септември. Това става ясно от проучване на компания, специализирана в областта на човешките ресурси. Очаква се най-много нови служители да бъдат наети в областта на ресторантьорството и хотелиерството.

По региони първенец ще бъде Русе, следван от Варна и Пловдив, става ясно от изследването.

От компанията отчитат, че работодателите от всичките пет региона отчитат положителни намерения за наемане на нов персонал през следващото тримесечие.

"Плановете за наемане през третото тримесечие от страна на българските работодатели остават оптимистични и са с малка промяна спрямо предишното тримесечие и същия период на миналата година", коментира Надя Василева, управляващ директор на  компанията за България, Сърбия и Хърватия, предаде БТА. 

Друга причина за подобряващите се прогнози е това, че в Търговище турска компания се очаква да разшири своя бизнес и да разкрие 300 нови работни места.

Според експертите през летния сезон се съживява също и строителството, за което говори ръстът на съответните показатели на заетост.

През следващите три месеца увеличаване на персонала прогнозират работодателите в осем от 10 икономически сектора.

Оптимистични са прогнозите и за финанси, застраховане и бизнес услуги; производство;  публичен и социален сектор и транспорт, складове и комуникации.

Перспективите за наемане намаляват в три сектора. Най-значителен спад – с около 20%, в сектор "минно дело" и с 11% в сектора "електричество, газ и вода".

Водещи

Най-четени