Един работещ издържа двама неработещи у нас 22.01 | 15:57

Най-високата заплата е пет пъти по-висока от най-ниската

От Ралица Стоянова

Издръжката на живот на 1 лице от 4-членно домакинство (2 възрастни + 2 деца) в края на декември достига 565,22 лева.

За да покрива задължителните си разходи за жилище, да се храни, облича и почива спрямо нормалните български стандарти едно семейство трябва общо месечно да разполага с 2260 лв. На годишна база абсолютната стойност на издръжката на живот нараства с над 28 лева, а средно за четиричленно домакинство с около 112 лева.

Темпът на нарастване на издръжката на живот през декември е с 0,5% спрямо  септември, а спрямо същия период на 2011 г. с 5,3%.

В края на четвъртото тримесечие на 2012 г. хранителните стоки средно са поскъпнали с 0,8%, а в годишен план ръстът е от 5,6%.

При нехранителните стоки и услуги е регистрирано увеличение на цените с 0,2% за четвърто тримесечие, а на годишна база с 5.1%.

Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизненоважни стоки и услуги за физическо оцеляване, достигна 215 лв. на 1 лице, което показва на годишна база ръст с 6,4%, а спрямо предходното тримесечие с 0,7%.

Цените на жизненоважните стоки се движат по-бързо нагоре, отколкото на останалите в потребителската кошница. Групата на хранителните стоки от типа на потребителска кошница на ограниченото потребление, (в която не са включени цигари, алкохол, обществено хранене), бележи ръст от 1,1% спрямо предходното тримесечие, а на годишна база нарастването е от 6,8%.

Повишението на цените е принуда за самоограничаване на разходите на домакинствата в различна степен, в лишаване от различни стоки за храна и за бита, услуги, почивки, развлечения, което ги обрича на още по-голяма бедност, посочват от КНСБ.

Работната заплата, като основен източник на доход през трето тримесечие на 2012 г., отбелязва реален ръст от 4,6% спрямо аналогичния период на 2011 г. Като се има предвид високото равнище на безработица (12.3%, а с обезкуражените безработни около 18-20%) и очерталата се демографска тенденция към застаряване на населението, то на 1 работещ средно за издръжка се падат 2 неработещи.

Това означава, че работещите на средна и под нея работна заплата, в по-малка или по-голяма степен, могат да попаднат в рисковата зона и да се считат за бедни.

В предприятията със средна работна заплата от 400 до 1000 лв. работят 61,1% от наетите лица за страната.

Диференциацията между най-ниската работна заплата - 404 лв., и най-високата - 2135 лв., е повече от 5 пъти.

На минимална работна заплата при пълно работно време към края на септември 2012 г. са наети 130 518 души, или 6,2% от всички наети. По равнище на минималната работна заплата България продължи да заема последно място в ЕС-27. 

КНСБ настоява за повишаване на минималната заплата в размер от 330 лева.

Водещи

Най-четени