Една трета от фирмите у нас са собственост на жени 15.11 | 12:16

Безработните дами са доста по-малко от мъжете

От Десислава Маданска

Около една трета от предприятията в България са собственост на жени или се ръководят от тях. Това заяви зам.-министърът на икономиката Анна Янева на откриването на Третия международен форум на женското предприемачество.

"Ако всяка една от тези фирми наеме по още една жена, безработицата при дамите ще бъде преодоляна в един идеален случай", заяви Янева.

Според статистически данни през второто тримесечие на 2013 г. безработицата сред жените в страната е била 11,7%, докато при мъжете тя достига 14%. Без препитание са около 186 000 жени.

Янева бе категорична, че правителството ще продължи да работи за осигуряване на нормална бизнес-среда, в която всички да усещат нормални условия за развитие на предприемаческия интерес и талант, а трудът да получава съответната отплата.

Според нея бизнесът е естествената среда за амбициозната жена, като младите дами трябва да се насърчават да развиват предприемаческия си дух.

По думите й проучвания показват, че през последните две десетилетия жените се справят много по-добре във всички аспекти на бизнеса – и като мениджъри, и като собственици на фирми.

Тя допълни, че жените в бизнеса са предприемчиви, гъвкави и решителни.

Водещи

Най-четени