Ейре официално отказа заем от ЕС и МВФ 17.11 | 12:56

Представители на двете институции ще следят как се прилагат мерките на ирландското правителство за стабилизиране на бюджета

От Ивайло Ачев

Ейре категорично отказа да приеме заем от Европейския съюз (ЕС) въпреки натиска от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) и особено на Испания и Португалия.

Междувременно представители на Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ) ще заминат за Ейре и ще надзирават мерките, които Дъблин предприема за намаляване на бюджетния си дефицит. Това стана ясно след приключването на срещата на финансовите министри на еврозоната късно снощи.

Ако Дъблин беше поискал заем, то той щеше да му бъде осигурен. Това коментират председателят на Eurogroup (организацията на финансовите министри на членовете на еврозоната) Жан-Клод Юнкер, председателят на ЕЦБ Жан-Клод Трише и европейският комисар по икономика Оли Рен, цитирани от Euobserver.

Въпреки това Оли Рен не е отговорил на въпрос колко голям би бил даден заем и по каква схема ще бъдат правени траншовете.

Преди заседанието на Eurogroup тръгна слух, че финансовите министри на еврозоната всъщност обсъждат възможност за двустранен заем – 45-50 млрд. евро заем за ирландската банкова система и между 80 млрд. евро и 100 млрд. евро за ограничаване на публичния дълг на страната. При такава ситуация половината от средствата щяха да дойдат от МВФ.

Водещи

Най-четени