Екоминистерството наложи глоби за над 230 хил. лева 23.06 | 14:05

Нарушения има при дейностите с отпадъци

От Мария Стоянова

Санкции за над 230 хил. лева е наложило екоминистерството през месец май в резултат на проверки за извършване на дейности с отпадъци, както и за замърсяване на околната среда над допустимите норми.

Общо през петия месец от годината инспекторите по околната среда и водите са извършили 1 933 проверки на над 1 700 обекта. Съставени са общо 56 акта, от които 3 за неизпълнение на дадени предписания, съобщават от екоминистерството.

Най-големи глоби има в Пловдив и Благоевград. С по 50 000 лева са санкционирани община Родопи за експлоатация на депото и фирма, извършвала незаконен трансграничен превоз на опасни отпадъци.

В Русе са наложени санкции за 60 000 лева на две фирми за нерегламентирано изгаряне на отпадъци и за дейности с отпадъци без разрешителен документ. В Смолян глобите се равняват на 12 000 лева.

Над 84 хил. лева пък ще трябва да плати фимра от Димитровград за замърсяване на атмосферния въздух с азотни оксиди. В Плевен също е наложена глоба за превишена норма за общи емисии във въздуха.

Екоминистерството продължава да контролира и спазването на условията за ползване на воден обект и ограниченията за заустването на отпадъчни води. В резултат на проверките инспектори са наложили глоби в Пловдив, Карлово, Плевен, Стара Загора, Шумен.

Водещи

Най-четени