Експерт: ВиК системата ни е в окаяно състояние 20.08 | 09:38

Цената на водата ще се повишава

От Ралица Стоянова

Водопреносната система в страната е в окаяно състояние. Загубите по трасетата са средно между 50 и 60%, на места стигат и до 70%, съобщи председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов пред БНР. 

В тази цифра влизат и кражбите, и недобре измерената вода от водомерите, обясни експертът. Според него над 12% загуби вече е много.

Иванов заяви, че през годините не е инвестирано дългосрочно във ВиК мрежата и сега трябва да се наваксва с много бързи темпове. Според председателя на асоциацията по водите вариант за изход от ситуацията е усвояването на евросредства. Те ще смекчат удара върху потребителя, но не са достатъчни, за да се покрият всичките нужди. Неизбежно ще трябва да се увеличава цената на водата, за да се намерят средства.

Поредните промени в Закона за водите целят да направят по-ясна собствеността, дават ясна индикация кой е собственик на водопроводите, каналите и се опитват да окрупнят ВиК операторите, като на територията на една област да има само един оператор, уточни Иванов. Според него тогава ниските цени, които се държат от малките ВиК операторите, ще се повишат.

България има нужда от водна полиция, защото ВиК дружествата се източват, смята кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той подчерта, че  ситуацията с водата в града е изключително тежка, качеството на услугата е лошо, а цената е една от най-високите.

Водещи