Експерт: Горивата ще падат... и ще падат, цяла година 15.12 | 17:28

Петролът е евтин и има свръх предлагане в света, каза Андрей Делчев

От iNews.bg

Цените на бензина и дизела ще продължат да падат и през цялата следваща година. Това прогнозира председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев.

Според него този процес ще продължи до края на 2016 г., но не се ангажира с колко ще поевтинеят горивата.

"Видимо за всички, цените на горивата падат в резултат на евтиния петрол. Цените падат и ще падат. Очаква се този процес да продължи до края на 2016 г.", каза той.

Делчев напомни, че петролът в момента не е бил толкова евтин от 2008 г. "Цените на течните горива са ниски в резултат на много евтиния петрол, който не е падал о такива нива от 2008 г. Организацията на страните износителки на петрол (ОПEК) гласува да се увеличи производството и на пазара има свръхпредлагане. Очаква се и Иран да се намеси в играта", обясни пазарната ситуация експертът.

По думите му светът в момента е засипан от повече петрол, отколкото употребява. Според експертите това ще продължи поне до края на 2016 г.

"Може би най-голямата фирма на пазара обяви наскоро, че от цялата цена на горивата, около 12% остават за търговеца на дребно. Тези пари отиват за транспорт, логистика, меркетинг и печалба на бензиностанцията", поясни Делчев.

Водещи

Най-четени