Експерти: БНБ избърза с оценките за КТБ 15.07 | 12:14

Одитът в банката трябва да бъде продължен, коментира Владимир Каролев

От Мария Стоянова

Българската народна банка е избързала с оценките и присъдите за Корпоративна търговска банка, дошли в срок, който не е достатъчен, за да се измери капиталовата дупка в поставената под надзор финансова институция. Такова мнение споделиха финансистът Владимир Каролев и бившият посланик на България в Москва Илиян Василев в ефира на Нова телевизия.

"Когато една банка изпадне в тежко положение, задължение на акционерите е да попълнят капиталовата дупка. С помощта на одиторите БНБ трябва да оцени каква е капиталовата дупка и да каже - за да продължи банката да действа, трябва да има допълнителен капитал. И вече ако не се запълни тази дупка, БНБ ще има основание да се намеси, за да спаси парите на вложителите”, обясни Каролев.

Според него няма причина КТБ да отвори врати на 21 юли. Той смята, че одитът в банката трябва да бъде продължен, за да се оцени капиталовата дупка.

Според Василев прокуратурата е упражнила осезаем натиск върху управителното тяло на Централната банка и тяхната позиция се е изменила в страна по делото с обявяването на рeзултатите от одита.

Експертът обвини БНБ в непрофесионално поведение. Той посочи, че още преди доклада на одиторите нейните представители започнали да дават присъди, боравейки с понятия като "неплатежоспособност" и "несъстоятелност". Той припомни, че целият процес е точно разписан в законите, в него БНБ няма роля, а такава има съдът.

Според него и прокуратурата, и Централната банка са загубили доверието на гражданите. "Не виждам как те ще си върнат това доверие в обозрима перспектива”, заяви Василев.

Водещи

Най-четени