Експерти: КТБ може да бъде стабилизирана и да продължи дейността си 11.08 | 09:13

Защо не се направи предложение навременно да се увеличи капиталът, питат икономисти

От iNews.bg

Корпоративна търговска банка АД може да бъде стабилизирана и да продължи дейността си. Около това мнение се обединиха икономистите Емил Хърсев и проф. Валери Димитров. По думите им първото нещо, което може да се направи, е дъщерната банка на КТБ да бъде отворена, за да се внесе нужното успокоение за вложителите.

Трудно е да се обясни защо БНБ бездейства, смятат експертите. Според проф. Димитров отговорността да се предприемат незабавни действия е именно на централната банка. "В САЩ, когато една банка изпитва финансови затруднения, още след седмици или дори дни се отваря нова банка", коментира той.

"Аз се питам защо не се направи предложението навременно да се увеличи капиталът и да бъдат поканени други инвеститори, които незабавно да влязат в банката. Бездействието не е обяснимо", заяви в ефира на Нова телевизия експертът.

По отношение на изплащането на гарантираните депозити Димитров заяви, че по закон лицензът на банката трябва да бъде отнет, за да започне изплащане от страна на Фонда за гарантиране на влоговете. По думите му обаче това не е нужно, тъй като банката може да бъде оздравена. Налице е възможността други банки да помогнат, а в крайна сметка може и държавата да се намеси, коментира икономистът.

Според проф. Димитров най-нормалното нещо е да се предложи на акционерите да предоставят капиталова ликвидност. Ако това не се случи, капиталът трябва да се увеличи надзорно. "Инициативата обаче е на централната банка", заяви той.

"Въпросът кога средствата в КТБ ще са налични трябва да се зададе към БНБ и Фонда за гарантиране на депозитите", коментира от своя страна Емил Хърсев. По думите му в банката има налични 1,3 млрд. лева, което само показва, че за недостиг на средства във Фонда не може да се говори.

Припомняме, че днес (11 август) вложителите в КТБ се събират днес на протест пред Българската народна банка с настояване за незабавното отваряна на банката. Те се организират във Facebook, като е създадена специална група "КТБalive”. Недоволните  ще се съберат, за да изразят гнева си спрямо действията на държавата и БНБ спрямо случая с финансовата институция. 

Водещи

Най-четени