Експерти: Свободните пазари подпомагат икономическото развитие 15.11 | 12:28

Кризата показа как отворените икономики страдат от външни сътресения, но и как свободната търговия помага за по-бързото възстановяване, се казва в доклад на ОИСР, Световната банка и СТО

От Деляна Петкова

Отворените пазари и свободната търговия оказват основна роля за ръста на глобалната икономика, се казва в доклад, изготвен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Международната организация на труда, Световната банка и Световната търговска организация (СТО). Отварянето на икономиката обаче трябва да бъде съпроводено от добре разработени вътрешни политики, включително политика за заетостта и социалната защита.

В доклада „Увеличаване на ползите от търговията за увеличаване на заетостта и ръст на икономиката“ е посочено още, че по-свободната търговия на стоки и услуги може да стимулира развитието на световната икономика. В момента ефектът от временните стимули, предприети от правителствата по време на кризата, вече намалява и именно отворените пазари могат да помогнат на бизнеса.

Като цяло търговията допринася за икономическо възстановяване. Високата безработица в някои държави обаче принуждава правителствата да продължават с протекционистичните мерки, допълват още организациите. Властите се опитват да защитят работниците, които губят работата си заради по-голямата конкуренция на пазарите.

Кризата показа как отворените икономики са изложени на външни сътресения, но от друга страна свободната търговия допринася за по-бързото възстановяване на икономиката и я прави по-адаптивна и по-малко зависима от ограниченото вътрешно потребление.

Отворените пазари означават липсата на ограничения, разбра се, но и по-добра ефективност и развитие на нови технологии. А именно тези фактори са в основата на ръста на продуктивността и стандарта на живот в дългосрочен аспект, се казва още в доклада.

Водещи

Най-четени