Експерти и вложители в КТБ настояват за резултатите от одита на банката 10.09 | 16:28

Цветан Василев ще изпрати план за нейното оздравяване до БНБ, твърдят те

От iNews.bg

Вложители в Корпоративна търговска банка (КТБ), заедно с експерти настояват резултатите от цялостния одит на финансовата институция да бъдат оповестени на 21 септември. В писмо изпратено от името на Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България и адресирано до Българската народна банка (БНБ) се пита защо докладът на одиторите ще бъде забавен чак до 20 октомври.

Членовете на комитета припомнят, че именно на 21-ви този месец изтича удълженият срок за особен надзор. "Вие сте длъжни на тази дата да оповестите какво е състоянието на КТБ. Какво правят назначените от Вас квестори, които по неофициална информация получават възнаграждение от общо 1,6 милиона лева? Не трябва ли на 21 септември тези толкова скъпо платени, направо "позлатени" Ваши подчинени да са свършили работата си и да са готови с доклад? Настояваме да го оповестите незабавно!", пише в писмото.

В него се посочва, че до края на деня мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев ще изпрати предложение за оздравяване и отваряне на поставената под специален надзор финансова институция. "Настояваме категорично планът за оздравяване на КТБ да бъде оповестен публично и всички стъпки по неговото изпълнение да бъдат напълно прозрачни, да стават пред погледа на обществото. БНБ трябва да спре най-после подозрителното си мълчание и да изпълни законовите си задължения към КТБ", пише още в документа.

Членовете на Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност посочват, че всеки загубен ден намалява шансовете за стабилизиране и отваряне на КТБ. "Затова няма да Ви чакаме до 20 октомври да ни залъгвате, че чакате доклад от одиторите", подчертават те.

В заключение вложителите и експертите от комитета се обръщат към Главната прокуратура с молба за съдействие. Те настояват да бъде осигурена пълна прозрачност на плана на Цветан Василев за спасяване на КТБ.

Водещи

Най-четени