Експерти на ЕК на тайна мисия у нас по покана на Порожанов 28.08 | 07:11

Делегация от Брюксел пристигнала заради спрените евросредства

От iNews.bg

Служебният кабинет като "предизборна услуга"  поканил делегация  на ЕК  у нас заради спрените пари по оперативните програми. 

Евросредствата, които са често използвана тема от политиците, за да "хвърлят камъни в градината" на опонентите, явно отново се използват като оръжие. 

Финансовият министър Румен Порожанов е поканил експерти от Брюксел, които в момента са на тридневна визита  у нас, информира в. "24 часа".  

Членовете  на делегацията обаче помолили за дискретност и  срещите им да останат конфиденциални. В момента на родна територия са  шефовете на дирекции "Пазари”, "Конкурентоспособност” и "Регионално развитие”. 

Финансист номер 1 решил, че комуникацията чрез писма не е толкова ефективна и отправил предложение хората от ЕК да се запознаят на място с проблемите. Обсъждани са затрудненията на страната ни заради спрените пари по "Околна среда” и наскоро размразените по "Регионално развитие”.

Представителите на комисията обяснили мотивите за временно спиране на парите и какво очакват, за да бъдат възобновени плащанията.  От ведомството на Порожанов  заедно с експертите извършили преглед на макрорамката на бюджета, обсъдили са евентуална корекция на ръста и актуализация на бюджета, плащанията ни по дълга и други макроикономически показатели. В делегацията са и представители на ЕЦБ на експертно ниво, казаха източниците.

Според запознати ситуацията с КТБ АД не е обсъждана. Финансовата институция била спомената  само в контекста за евентуални държавни схеми за подпомагане на вложителите и какви средства има във Фонда за гарантиране на влоговете. Днес представителите на ЕК имат срещи в екоминистерството и в МРРБ. 

Водещи