Експертният съвет за КТБ ще търси помощ от КФН за банката 16.09 | 15:20

Хората с влогове до 100 хил. евро може да получат частичен достъп до средствата си

От Георги Велев

Експертният съвет за разрешаване на казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ) ще поиска подкрепата от Комисията за финансов надзор (КФН) за по-бързото възстановяване на работата на банката. Това заяви Васил Велев, който е председател на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Той обясни, че ще има среща с председателя на комисията Стоян Мавродиев на 19 септември.

"Искаме да привлечем и КФН по линия на Експертния съвет за оздравяването на КТБ, като идеята ни е и те да станат по-активни заради състоянието на финансовата система у нас", заяви Велев. Според него от КФН могат да бъдат от полза по казуса, ако се приеме идеята за увеличение на капитала на КТБ.

"Това може да стане чрез надзорно увеличение на капитала, предложено от квесторите на банката. Те имат такива правомощия", заяви Велев. То трябва да бъде одобрено от Българската народна банка (БНБ), а впоследствие КФН може да ускори одобрението на вдигането на капитала. Велев припомни, че КТБ е публична компания и одобрение за вдигането на капитала се разрешава само от Комисията по финансов надзор, съобщава Econ.bg.

"Освен с председателя на институцията през следващата седмица Експертния съвет ще има среща и с основните политически партии в страната", каза още Велев. Бизнес, синдикати и акционери в банката вече поискаха да бъде свикан и Консултативният съвет за финансова стабилност към Министерството на финансите.

Велев е убеден, че е възможно по-скоро да бъде оздравена банката и така да се възстанови работата на българския бизнес. Големите вложители в КТБ, с депозити над 100 000 евро, могат да станат акционери или облигационери в банката и по този начин да спомогнат за нейното оздравяване. "Хората с малките депозити пък да могат на първо време да си получат част от средствата по сметките. Такъв ограничителен режим на работа бе приложен в Кипър при банковата криза там", обясни Велев.

"Всичко това може да бъде направено и е в правомощията на БНБ", категоричен бе експертът. По думите му не се налага да се правят законови промени, за да може квесторите да поискат надзорно увеличение на капитала на КТБ.

От централната банка вече обявиха, че са започнали преговори с финансовия консултант ЕПИК, който представи свое писмо за намерение пред БНБ с искане да се оздрави Корпоративна търговска банка и ТБ "Виктория". ЕПИК в момента представлява интересите на големите акционери в КТБ – "Бромак", Оманския резервен фонд и руската ВТБ.

Междувременно финансистът Стоян Александров и икономистът Владимир Каролев се обединиха около твърдението, че по казуса КТБ за държавата най-скъпо ще бъде финансовата институция да фалира и да се изплатят влоговете от гаранционния фонд.

"Тезата да се изплатят сумите от фонда за гарантиране на влоговете е най-скъпото нещо за държавата. Трябват 3,6 млрд. лева, за да се покрият влоговете. В същия момент във фонда има 2 млрд. лева. С други думи – не стигат. При това развитие фондът се нулира. В този смисъл нещата стават рискови", обясни Александров.

Водещи

Най-четени