Електронните услуги заменят електронното правителство 16.01 | 15:30

Създаването му е скъп и продължителен процес, отбеляза премиерът

От Елица Елефтерова

Създаването на електронно правителство е скъп и продължителен процес, изискващ много работа вътре в администрацията. Затова сега можем да говорим за електронни услуги. Това заяви премиерът Пламен Орешарски на на бизнес среща в столицата.

Той подчерта, че въвеждането и подобряването на електронните услуги са важна цел на кабинета, но предпочита да не го нарича засега "електронно правителство".

"Затова относно сроковете за неговото въвеждане трябва да се дава реална сметка за ресурса, с който разполагаме", каза още той.

Премиерът посочи, че е останал изненадан, когато разбрал, че само в едно ведомство експертите работят с 42 различни софтуера.

По думите му страната се движи към икономически ръст и стабилност. Той подчерта, че политическия подход е важен в оценката на целия икономически климат.

Според Орешарски е по-добре да има стабилна икономическа свобода.

"Ако я няма какво предлагате да се прави. България не е нито първата, нито последната страна, която е преминавала през политически турбуленции", заяви още премиерът.

По думите му, ако бъдат проследени внимателно икономическите параметри за миналата година се вижда, че през последните месеци има подобряване на някои от тях. Това, според него, дава оптимизъм, че през тази година могат да бъдат изпълнени поетите икономически ангажименти.

Премиерът заяви още, че според бизнесмени в момента бизнес климатът в страната е видимо по-добър спрямо последните 4 години.

Относно ниската минимална работна заплата премиерът заяви, че мисли и за тези, които живеят дори и с по-малко от тези средства.

По отношение на семейното подоходно облагане премиерът заяви, че целта на правителството е да се облекчат най-нискодоходните групи. Затова кабинетът е предприел мерки да се връща данък общ доход за хората с най-ниска работна заплата.

Относно развитието на ВЕИ сектора премиерът посочи, че през последните години безконтролно са били допускани до мрежите огромни мощности, които са ни направили водещи в Европейския съюз по възобновяеми енергийни източници. Според него виновник за това е по-слабата регулация от страна на държавата.

По думите на премиера таксата не е по-голяма от тази в половината страни в Европа.

"Целта е НЕК да може да съществува. Оцеляването на НЕК е в интерес за всички в енергийната система", коментира премиерът.

Орешарски коментира и темата за здравеопазването в страната, като заяви, че това е скъпа услуга. По думите му през последните 12 години в сектора липсва цялостна стратегия за развитие.

Според него няма сегмент в сектора, който да не се нуждае от допълнителни реформи. Орашарски подчерта, че акцент на това правителство е реформирането на спешната помощ. Освен това в момента трябва да се работи и за подобряване на достъпа до болнична помощ. В момента се модернизират също и системите за лекарствена политика.

По отношение на иновациите в болниците Орешарски заяви, че за това основно се разчита на частния сектор.

Водещи

Най-четени