Електронният идентификатор влиза в употреба през май 18.02 | 15:04

Първоначално с електронната карта ще могат да се ползват услугите на Столична община

От Ивелина Георгиева

Услугата електронен идентификатор ще влезе в експлоатация през май тази година. Това каза заместник-министърът на транспорта Валери Борисов след заключителна конференция по проекта "Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство”.

Чрез картата за електронен идентификатор гражданите ще могат първоначално да получат 50 административни услуги, разработени за Столична община.

Транспортното министерство е стартирало разговори и с други администрации, като НАП и Агенция "Митници", но те трябва да доработят системите си, така че да позволят използването на електронния идентификатор, заяви Валери Борисов.

Той обясни, че електронният идентификатор е уникален за всеки гражданин код, който се използва в електронния свят за идентифициране на физическото лице пред съответната административна система.

Борисов даде пример, че в момента, за да се получи конкретна услуга от общината, един гражданин трябва да отиде на място, да попълни заявление, да извади личната си карта, с която да потвърди данните, докато с електронния идентификатор това може да се направи в удобно за всеки време и място - от вкъщи, офиса и т.н.

След като дадено физическо лице заяви желаната от него услуга чрез идентификатора, резултатът от нея се получава на посочен от него електронен адрес.

Въпреки че картата е добила популярност в обществото като електронно ЕГН, тя не съдържа лични данни, а информацията на нея е защитена с PIN код, увери заместник-транспортният министър.

Първоначално ще бъдат изготвени 5000 карти, които ще се раздадат на най-активните слоеве от населението, а именно - студенти, адвокати, журналисти, общопрактикуващи лекари и др.

След това всички желаещи ще могат да закупят електронния идентификатор от фирмата "Борика банк сървиз", обясни Валери Борисов.

Той поясни, че цената на картата, заедно с четеца, няма да надхвърля 25 лева.

Оттук нататък всяка администрация в рамките на своите правомощия трябва да разработи услугите, които предоставя по електронен път, отчитайки възможността да включи използването на електронния идентификатор.

Борисов подчерта, че съвсем скоро електронния идентификатор ще стане част от живота на българските граждани чрез законодателни промени.

Министерството на транспорта разработва и система за онлайн референдуми. Чрез нея ще бъде възможно гласа на всеки гражданин да бъде чут и да влияе на вземането на решения от страна на правителството.

По думите на Борисов системата за онлайн референдуми трябва да стане основа, над която ще се надгражда системата за онлайн гласуване.

Водещи

Най-четени