Електроснабдяването ни е гарантирано до 2030 г. 02.06 | 17:33

Новата енергийнна стратегия за страната трябва да бъде представена до 4 юни

От Мина Стойчева

Производството на действащите на територията на България електроцентрали е напълно достатъчно, за да гарантира електроснабдяването ни до 2030 г. Това става ясно от проекта "Енергийна стратегия на Република България 2014 – 2030 г." Изграждането на нова ядрена мощност се предвижда само при възможност за износ на поне 70 на сто от произведената енергия. Друго условие е да бъде сключен дългосрочен договор за минимум 15 години.

Според стратегията ще бъдат построени нови хидроенергийни обекти като каскада "Горна Арда" и развитие на "Доспат-Въча", "Арда" и "Лакатица".

В документа се предвижда пускането в продажба на 49% от акциите в енергийната сфера. Приходите от нея ще бъдат насочени за оздравяване на системата, както и за изграждането на мащабни проекти, предаде в-к "Преса".

В стратегията е записано още, че принципалът ще остане мажоритарен собственик на основните фирми в сектора – като "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", "Мини Марица-изток", ТЕЦ "Марица-изток 2", Електроенергийния системен оператор и други.

Като основна цел в документа е отбелязано увеличението на хората, отопляващи се с парно. Идеята е техният брой да нарасне от 16 на 25% до 2030 г. Също така всеки трети българин ще има достъп до природен газ.

Според проектът ще се предприемат мерки срещу енергийната бедност. За енергийно бедни се смятат хората, които трябва да похарчат повече от 10% от дохода си, за да поддържат 21 градуса в основните стаи през зимата. По данни на Световната банка 61% от домакинствата у нас през миналата година са отговаряли на това определение.

Проектът на нова енергийна стратегия предвижда и драконовски мерки срещу субсидирания зелен ток. Първата е ограничение нивото на инсталираните фотоволтаични централи до 600 мегавата. Целта е да се гарантират сигурността и качеството на управлението на системата. От данните в документа става ясно, че в края на 2012 г. в страната вече са инсталирани 1000 мегавата.

Всичките централи имат дългосрочни договори за задължително изкупуване на енергията на субсидирани цени. Проектът на стратегия не уточнява по какъв начин ще стане ликвидацията на 400 мегавата слънчеви електроцентрали. Общо изградените у нас вятърни и фотоволтаични паркове са около 1700 мегавата, отбелязва документът.

Друга мярка предвижда "Нормативно прекратяване сключването на нови дългосрочни договори на преференциални цени за новостроящи се паркове от ВЕИ (възобновяеми енергийни източници)."

Енергийната стратегия трябва да бъде внесена в Народното събрание до 4 юни 2014 г. според решение на Народното събрание от септември месец на 2013 г.

Водещи

Най-четени