Емил Хърсев: Икономиката губи, ако КТБ бъде обявена в несъстоятелност 14.08 | 20:25

Одитът цели отлагане на проблема във времето, смята експертът

От iNews.bg

Обявяването на несъстоятелност на КТБ ще доведе до огромни загуби за цялата икономика. Това заяви финансовият експерт и член на Експертния консултативен съвет за оздравяване на поставената под специален надзор банка Емил Хърсев.

Експертът смята, че одитът на КТБ е извинение за бездействието на институциите и цели единствено отлагане на проблема във времето. "Това са чиновнически, бюрократични подходи, които са извинение за бездействието", каза още Хърсев.

"Няма никакви обективни данни за обявяване на несъстоятелност на банката, и това би довело да огромни загуби", коментира Хърсев пред "Фокус".

Според него далеч по-малка би била загубата на банката, която някой ден евентуално ще бъде установена, от загубата, която в момента търпи икономиката.

"Разпада се естествения ход на икономическите субекти, които живеят около една банка, която в момента не е в състояние да изпълнява своите ангажименти по вече договорени кредити и реално съществува като една "черна дупка" и блокира една огромна част от оборотните пари в икономиката",каза още Емил Хърсев.

По-рано Консултативният съвет предложи няколко решения на казуса КТБ. Според експертите от финансова подкрепа се нуждае само КТБ, а дъщерната й ТБ "Виктория" може да възстанови дейността си незабавно, дори без специално финансиране. 

Водещи

Най-четени