Емил Хърсев: Политиците не помагат на КТБ АД, защото са в предизборна битка 25.06 | 18:42

Клиентите на банката да си останат вкъщи на 21 юли, препоръча специалистът

От Мина Стойчева

Политиците не предприеха по-сериозни мерки по повод ситуацията на "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ АД) вероятно, защото са в началото на предизборна битка. Това каза финансистът Емил Хърсев в ефира на БНТ.

Той припомни аналогичния случай с ПИБ отпреди години, когато държавата предприе много по-сериозни мерки за стабилизиране състоянието на финансовата институция. Според него в случая с КТБ АД такива действия не са били предприети. "От няколко дена си задавам този въпрос. Не мога да му намеря отговор. Защо веднага не беше предприета масирана финансова подкрепа", попита той.

По неговите думи може да се говори за атентат срещу финансовата институция, но не и за убийство. Според финансистът има още възможности банката да "оздравее".

На въпроса дали има опасност от криза за страната ни, подобна на тази от 1997 година, Хърсев коментира, че няма предпоставки за подобно нещо. "През 1997 година страната ни изтегли заем от Международния валутен фонд на стойност от 2 млрд. долара. В момента в Българската народна банка има 28 млрд. лв. Това показва, че седем пъти се е увеличило покритието на лева", обясни специалистът.

Емил Хърсев препоръча на клиентите на КТБ АД в деня, в който банката ще отвори врати – 21 юли, да не предприемат никакви действия. "Тези, които имат договори, да си стоят вкъщи. Тези, които имат банкови сделки, да си ги свършат", завърши той. 

Водещи