Емил Хърсев: Свидетели сме на зависимостта на БНБ от политиците 22.07 | 09:33

КТБ може да бъде спасена без парите на данъкоплатците, смята финансистът

От iNews.bg

Случаят с Корпоративна търговска банка разкри безпомощността на държавата във всичките й лица и зависимостта на Българската народна банка (БНБ) от политиците. Това смята финансовият експерт Емил Хърсев.

"Пазарът не смята, че банката ще бъде изпусната. Нещо повече, тя може да бъде спасена без парите на данъкоплатците”, подчерта той в интервю за TV7.

По думите на икономиста Владимир Каролев пък най-голямата грешка на управителят на централната банка Иван Искров е била, че още в началото на кризата в КТБ по време на първата пресконференция по случая той не е признал, че предложението на БНБ по случая вече е било решено от политиците. Според него първоначално заявените 30 дни са недостатъчни, за да се намери решение на проблема.

"Политиците да не говорят, че има проблеми с банковата система, защото такива няма. Оманският фонд се опитва да намери в Европа някой, който да стане мажоритарен собственик в Корпоративна търговска банка, за да спаси парите и вложенията си", каза още Владимир Каролев.

Според кандидатът за лидер на БСП Корнелия Нинова пък централната банка се е провалила по случая с Корпоративна търговска банка. "Иван Искров и екипът му трябва да си тръгнат и да подадат оставка. Може ли една сериозна институция да говори такива безсмислици", подчерта тя.

Днес (22 юли) стана ясно, че фирми и юридически лица планират да съдят държавата, прокуратурата, следствието, МВР и БНБ за действия и бездействия по отншение на КТБ. Вече втори месец те нямат достъп до депозитите си в банката.

От писмото, подписано от Инициативен комитет, става ясно, е ще бъдат заведени два иска. В основата са няколко структуроопределящи предприятия от военната промишленост, както и служителите от тези фирми от Русе, Пловдив, Плевен, Лясковец и Варна. Всички те понасят щети от "организираната атака срещу КТБ".

Припомняме, че преди време от БНБ обявиха, че КТБ няма да отвори на 21 юли, както беше планирано първоначално. От своя страна управляващите подкрепиха действията на институцията. Кабинетът обсъди и допълнително увеличаване на държавния дълг, като част от сумата може да бъде насочена към КТБ.

Водещи

Най-четени