Емитираме държавни ценни книжа за 3 млрд. лв. 20.03 | 17:07

Правителството ще се постарае да минимизира ефектите от кризата в Украйна

От Елица Елефтерова

Емисията на ценни книжа, която предстои да емитираме, няма нищо общо с изборите, тя е заложена в стратегията за управление на външния дълг и ще бъде около 3 млрд. лв. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов на срещата си със старозагорския бизнес и местната власт.

По думите му правителството внимателно следи сложната ситуация и динамиката на пазарите и ще избере най-подходоящото време, за да излезе на пазара на ценни книжа, както и избора на валута и дългосрочността на емисията.

Според Чобанов практически тези близо 3 млрд. лв., които ще вземем, са за рефинансиране на старата емисията от 2002 г, както и на други емисии с падеж тази година.

Финансовият министър е уверил бизнеса, че правителството ще направи всичко възможно да минимизира ефектите от кризата в Украйна.

"Хубавото е, че българската икономика и българските предприемачи показаха в годините на кризата, че много бързо се преориентират, намират нови пазари", коментира той. 

"Заедно с Българската банка за развитие, държавата ще оцени експортния потенциал и възможностите на държави, незасегнати от кризата в Украйна. Ще помогнем на българските търговци и чрез Агенцията за експортно застраховане", посочи той.

Финансовия министър отхвърли опасенията, че някои общински проекти по програмата "Региони в растеж и развитие" може да останат на хартия заради мудност и липса на капацитет на общините.

"През юни ще направим преглед как се изпълняват проектите и ако има такива, които още не са обявили процедурите по закона за обществените поръчки и не е реалистично да бъдат изпълнени до края на годината, средствата ще бъдат пренасочени към други обекти и програми", увери Чобанов.

Водещи

Най-четени