Емитираме облигации за милиард евро 04.06 | 12:33

Падежът на ценните книжа е планиран за началото на 2015 г.

От Мина Стойчева

Комисията по бюджет и финанси към парламента ще обсъди емитирането на облигации, възлизащи на близо милиард и половина евро. По думите на министър Петър Чобанов в бюджета е заложен лимит на външен дълг с възможности той  да бъде емитиран. Към него влиза и такъв дълг, който може да бъде покрит от Европейската инвестиционна банка през следващия програмен период, коментира той. Остатъкът от дълга ще влиза в размера на планираното, предаде БТА.

В момента процедурата по емитирането на дълга трябва да се ратифицира от Народното събрание, след като Министерски съвет даде зелена светлина за него. Падежът на ценните книжа е планиран за началото на 2015 г., а техният максимален срок е в рамките на 15 години. По думите на Чобанов това създава условия за дългосрочно финансиране при текущи ниски лихви.

Финансовият министър подчерта, че според изчисленията на специалисти, в рамките на две години външният дълг на страната ни ще стане сред най-ниските в Европейския съюз.

"Наблюдава се непрекъснато намаление на доходността на държавни облигации, което означава, че пазарите възприемат страната ни като нискорискова", коментира Петър Чобанов. Той допълни още, че след ратифицирането ще се изчака най-подходящият момент за емитирането на облигациите.

Водещи

Най-четени