Ерменков: Поскъпването на тока ще стигне до миналогодишната му стойност 03.09 | 11:30

Увеличението може да е с 6 - 7%, смята експертът

От Мина Стойчева

Ние два пъти намалихме цената на електроенергията, единият път с 5%, другият с 3%. Общо с 8% и това, което предстои да се направи заради едно грешно решение сега е увеличение със 7%. Това на практика означава, че почти се връщаме на цените от миналата година. Това обясни енергийният експерт Таско Ерменков в ефира на Нова телевизия. Той коментира този въпрос във връзка с искането от страна на енергийната компания ЕВН за поскъпване на тока в рамките на 18% от 1 октомври.

По думите на бившия депутат реално има възможност цената на електроенергията да се увеличи с 6 - 7%, но това е пределът, за който може да се говори.

"На Балканите може би признатите технологични разходи са 13%, но нали разбирате, че тук са включени Косово, Албания и ако това е целта, към която ЕВН се стреми няма никакъв проблем. В същото време ако трябва да говорим за Европа, още от 2004 г. признатите технологични разходи в Германия са 4%. Сега сме 2014 г. в България говорим за 8% дори 10%”, обясни експертът.

Междувременно депутатът от ГЕРБ Валентин Николов коментира, че "ще има увеличение на тока и то няма да е с малко”. Той подчерта, че именно това сочат последните анализи в сектора, но не се ангажира с точна цифра с колко ще поскъпне тока.

Ерменков припомни за установените от ДКЕВР неправомерни аутсорсвания, които са покачили цените и добави, че от ЕВН са пропуснали да кажат е, че 6 години са имали 16% гарантирана печалба.

По неговите думи електрическа компания иска около 12% за себе си, а останалите 7,5% ще бъдат в полза на Националната електроенергийна компания (НЕК).

"Средствата за обществения доставчик са за  компенсиране на една грешка, която беше допусната в края на миналата година при формирането на бюджета. Тя бе допусната с въвеждането на такса върху част от ВЕИ централите", припомни Ерменков. Впоследствие таксата бе отменена от Конституционния съд.

Водещи

Най-четени