Етикетите също лъжат – ЕС обмисля някои храни да имат по-дълъг живот в магазина 14.05 | 13:00

През юни ЕК предлага законови изменения за промяна на срока на годност

От iNews.bg

Не всичко, което пише на етикетите на храните, е вярно. До това прозрение стигнаха не само организациите, защитаващи потребителите, но и Холандия и Швеция. 

Те настояват ЕС да преосмисли изискванията си спрямо информацията, поставяна на опаковките на продуктите, за да се предотврати огромната загуба на хранителни ресурси в рамките на общността. 

Според двете страни трябва да има промяна в определянето на сроковете за годност на етикетите. Това била една от причините всяка година на боклука да отиват 89 млн. тона храни в Евроблока. 

В специално писмо се призовава за законови промени, с които да се редуцират икономическите загуби, причинени от ненужното изхвърляне на продукти. 

"Има редица области, в които могат да се инициират нормативни промени, но първоначално трябва да се фокусираме върху надписа "най-добър до", се казва в текста. 

Двете държави твърдят, че много стоки биват изтегляни от рафтовете на магазините заради етикетите, въпреки че все още са годни за консумация, уточнява ЕurAktiv.   

В писмото се настоява Еврокомисията да обмисли разширяване на списъка с храни, които да имат "по-дълъг живот" в търговската мрежа, както и такива, които въобще не се нуждаят от обозначаване на срока на годност. 

Също така в него се апелира да се намерят начини да се информират правилно потребителите за функцията на подобни етикети. 

ЕК е сформирала група, която да анализира загубите на храна в ЕС, която в средата на юни трябва да предложи законови промени. 

Водещи

Най-четени