Ето как ще изглежда новата монета от 2 лв. 19.11 | 19:15

Тя ще влезе в обращение през следващата година

От iNews.bg

Вече е ясно как ще изглежда новата монета от 2 лева. В нейния дизайн е пренесена темата от банкнотата с номинал в 2 лв., на която е изборазен ликът на Паисий Хилендарски. Същият подход бе използван преди години и с монетата от 1 лв., на която е изобразен Св. Иван Рилски.

Необходимостта от замяната на банкнотата от 2 лева с монета се определя от бързото изхабяване на двулевовите банкноти, което налага честата им подмяна и по този начин увеличава разходите за поддържане на наличнопаричното обращение.

Все още не е ясна точната дата, в която новата монета ще стане законно платежно средство, но се знае, че това ще стане през 2015 г.

Банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., ще продължат да бъдат законно платежно средство, включително и след пускането в обращение през 2015 г. на новата монета, уточняват от БНБ.

Техническите характеристики и точното описание на новата разменна монета ще бъдат допълнително обявени от страна на централната банка и обнародвани в Държавен вестник преди пускането й в обращение през следващата календарна година.

Ето как изглежда новата монета:

1438308

Водещи

Най-четени