Ето каква ще е цената на тока от АЕЦ "Козлодуй" с новия реактор 12.08 | 16:54

Шефът на Първа атомна разкри възможната стойност

От Мария Стоянова

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов заяви, че средно 70 лв. за мегаватчас може да струва токът от 5-и, 6-и и бъдещия 7-и блок на централата.

Генов обясни, че себестойността на тока в момента от функциониращите 5-и и 6-и реактор е близо 50 лв. По думите му тази цена ще падне още, защото от централата смятат да не превозват отработено гориво в периода по изграждането на новия блок. В резултат се очаква цената от трите блока да достигне именно 70 лв. за мегаватчас.

"Но все пак това са варианти. Ако намерим добър заем, евтин заем, тоест лихвата трябва да бъде около 4%, това е добрата лихва, проектът е напълно реализуем", заяви Генов пред БНР.

Той обясни, че до момента АЕЦ "Козлодуй" е дала около 4 млн. лева за първоначални изследвания.

Същевременно преди дни от "Уестингхаус", която сключи споразумение с атомната централа за изграждане на 7-и блок, заявиха, че от страна на АЕЦ "Козлодуй" няма да се изискват никакви инвестиции. От американската компания подчертаха, че това важи "докато и освен ако за това не е дадено пълномощие в процеса на одобрение, предвиден в споразумението с акционерите".

Заедно с това от "Уестингхаус" подчертават, че акционерното споразумение не изисква държавни гаранции, както и договори за изкупуване на електрическа енергия или цени за построена мощност.

Очаква се цената на 7-и блок да достигне 5,75 млрд. долара. Подготвителната фаза на проекта се предвижда да започне през 2015 г. и да завърши през 2019 г.

Влагането на средства ще започне с първоначално увеличение на капитала на създадената за проекта компания АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности". Той ще нарасне от 14 млн. лв. в момента до 1 млрд. долара. България ще участва в увеличението със 700 млн. долара, а "Уестингхаус" - с 300 млн. 

Водещи

Най-четени